09. april 2003

Info-bilten ERP KIM 09-04-03

ZA SRBIJU - NE NEZAVISNOM KOSOVU

MIRNI PROTEST SRBA ZBOG PRENOSENJA OVLASCENJA UNMIK-A

BETA, 9.4.2003. godine
(foto BETA, sa protesta Srba u Gracanici, 9. apr. 2003.)

Gracanica -- Vise od hiljadu gradjana mirno je u sredu protestovalo u centru Gracanice zbog odluke sefa UNMK-a Mihaela Stajnera da prenese deo ovlascenja na privremene institucije na Kosovu. Na protestu, pod nazivom "Za Srbiju, ne nezavisnom Kosovu", jedan od lidera Srba sa sevara Kosova Milan Ivanovic zatrazio je od Stajnara da umesto prenosenja ovlascenje dosledno sprovodi Rezoluciju 1244.

Ivanovic je kazao da ce nakon prenosenja ovlascenja Srbi biti, kako je rekao, "prepusteni na milost i nemilost albanskih ekstremista". "Srpski narod zivi u koncentracinom logoru, dok Stajner salje lazne izvestaje Savetu bezbednosti o stanju na ovom prostoru", kazao je Ivanovic, koji je predsednik Srpskog nacionalnog veca sevenog Kosova. Umesto prenosenja ovlascenja, trazimo povratak nase policije i vojske, kazao je Ivanovic. U vreme protesta bio je zaustavljen saobracaj u glavnoj ulici u Gracanici. Nakon protesta, koji je protekao bez incidenata, gradjani su se mirno razisli.

PORUKE SA PROTESTA U GRACANICI
Srbi ne prihvataju status nacionalne manjine u svojoj drzavi - Ni jedan Srbin nece ziveti u nezavisnoj drzavi Kosovo

KIM Radio

9.4.2003. godine,
Gracanica

(foto BETA, Milan Ivanovic govori na danasnjem skupu u Gracanici)

Sa ovog skupa, iz Gracanice, domacoj i svetskoj javnosti porucujemo:
Ni jedan Srbin nece ziveti u nezavisnoj drzavi Kosovo.

Na Kosovu i Metohiji grubo se krse ljudska prava srpske i drugih nealbanskih zajednica. Na zalost, to se cini u prisustvu onih od kojih ocekujemo da nam pruze zastitu.

Zato, danas, sa ovog mesta zahtevamo i porucujemo:


-Da se omoguci povratak raseljenih i prognanih sa Kosova i Metohije.

-Da se rasvetli sudbina kidnapovanih i nestalih lica od dolaska snaga KFOR-a i Misije UN-a na Kosovo i Metohiju.

-Da se ispostuju odluke iz Rezolucije Saveta bezbednosti 1244 i Kumanovskog sporazuma, te da se prema tome omoguci povratak policijskih snaga Srbije i vojske Srbije i Crne Gore.

-Trazimo postovanje nasih ljudskih prava, zacrtanih medjunarodnim poveljama i konvencijama, neke od njih su:

- pravo na zivot;
- pravo na slobodu kretanja;
- pravo na uzivanje i raspolaganje licnom imovinom;
- pravo na skolovanje;
- pravo na zdravstvenu zastitu;
- pravo na rad i zaposljavanje.

-Ne prihvatamo prenosenje nadleznosti na etnicki ciste, albanske institucije u kojima ne mozemo da ostvarimo svoja prava, i zato takvu odluku smatracemo neobavezujucom za srpski narod.

-Da je vreme da poslanici Koalicije Povratak i opstinski odbornici napuste skupstine u kojima je njihova uloga puko dekorisanje ambijenta zarad interesa albanske zajednice i opravdanosti misije UN-a.

-Da se omoguci formiranje srpskih opstina.

-Da se realizuje dogovor o decentralizaciji.

-Da zaposleni izadju iz institucija koje od danas postaju albanske, jer mi do njih ne mozemo ni da odemo, a kamo li da ostvarimo neko od svojih prava.

Srbi ne prihvataju status nacionalne manjine u svojoj drzavi.


Zbor gradjana, Gracanica


PORUKA DRZAVNIM ORGANIMA SRBIJE I SCG
Nastaviti sa smernicama premijera Djindjica - Insistirati na potpunoj implementaciji Rezolucije 1244


9.4.2003. godine,
Gracanica

(foto BETA, sa protesta Srba u Gracanici, 9. apr. 2003.)

Od drzavnih organa Srbije i zajednice Srbija i Crna Gora zahtevamo:

Da Vlada Srbije nastavi smernice koje je zacrtao pokojni premijer dr Zoran DJindjic za Kosovo i Metohiju.

Da energicnije inssistiraju na realizaciji i potpunoj implementaciji Rezolucije 1244, kao i svih usvojenih dokumenata o Kosovu i Metohiji.

Da i Ministarstvo spoljnih poslova zajednice Srbija i Crna Gora preduzme energicne korake prema Savetu bezbednosti u sprecavanju krsenja Rezolucije 1244, kao i prenosenja ovlascenja Specijalnog izaslanika Generalnog Sekretara na privremene institucije Kosova i Metohije i pred Savetom Bezbednosti pokrene postupak za smenjivanje gospodina Stajnera.

Upozoravamo da ukoliko ovaj glas savesti ostane "glas vapijuceg u pustinji" srpska zajednica zadrzava pravo da taj cin prenosa ovlascenja na privremene institucije Kosova i Metohije smatra neobavezujucim za sebe, a svoje neslaganje izrazavacemo svim demokratskim sredstvima, sto podrazumeva i odrzavanje javnih protesta u svim mestima na Kosovu i Metohiji.

Zbor gradjana, Gracanica

SADRZAJ


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service