8. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 08-03-03

SADRZAJ:

Epahrija rasko-prizrenska sokirana tekstom objavljenim u pristinskom listu KOHA DITORE
KOHA DITORE POZIVA NA NASILJE I ETNICKU MRZNJU

Kompletan tekst clanka: Oprez Srbi planiraju da kolonizuju Kosovo, KOHA DITORE, 4.3.03.


EPISKOP ARTEMIJE: STVARANJE ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA JE REAKCIJA NA ALBANSKE DEKLARACIJE

EPISKOP ARTEMIJE: SATERASTE NAS U ENKLAVE, A SADA NAS TERATE U KATAKOMBE

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA UPUTILA PISMA AMBASADAMA ITALIJE, FRANCUSKE I RUSIJE POVODOM OSKRNAVLJENOG VOJNOG GROBLJA U PECI


KOHA DITORE POZIVA NA NASILJE I ETNICKU MRZNJU
Eparhija rasko-prizrenska sokirana tekstom objavljenim u pristinskom dnevnom listu KOHA DITORE

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 8. mart 2003.

Dana 4. marta ugledni pristinski dnevni list na albanskom jeziku KOHA DITORE, ciji je vlasnik Veton Surroi, objavio je sokantan tekst pod naslovom: Oprez, Srbi planiraju da koloniziraju Kosovo u kome se ne samo iznosi citav niz netacnih tvrdnji o nekoj toboznjoj srpskoj novoj kolonizaciji Kosova i Metohije, vec se kosovski Albanci otvoreno pozivaju da koriscenjem nasilja i pritisaka na srpska sela sprece homogenizaciju srpske zajednice u Pokrajini.

Potpisnik ovog teksta je izvesni Peter Rogel. Nakon niza pokusaja da se pronadje novinar pod tim imenom, koji bi tako precizno poznavao geografiju sela istocnog Kosova i Metohije, doslo se do zakljucka da je gotovo stoprocentno rec o pseudonimu iza koga se krije neki obavesteniji kosovski Albanac, mozda cak neki od urednika samog dnevnika KOHA DITORE. U nezvanicnim krugovima UNMIK-a neretko se pominje i ime samog Vetona Surroia. Razumljivo je da bi jedan ovakav pamflet, koji bi se pojavio kao autorski tekst ili uvodnik izazvao moguce posledice i reakciju UNMIK-a, dok je na ovaj pokusano da se reakcija predupredi koriscenjem stranog imena i predstavljanjem teksta kao prevoda stranog novinskog clanka. I samo letimicno citanje ovog teksta pokazuje da je rec o tekstu koji je pisao Albanac i da to nije nikakav politicki komentar vec otvoreni poziv da se dalje razbija srpska zajednica pod vidom sprecavanja toboznje srpske kolonizacije.

Vec duze vremena albanski krugovi povratak prognanih Srba pokusavaju da predstave kao pokusaj Beograda da kolonizuje Kosovo i Metohiju, kao da ti ljudi nikada tamo nisu ziveli i radili. Povratak prognanika tj. "kolonizacija Kosova" po tekstu iz dnevnika KOHA DITORE predstavlja pretnju integritetu Kosova i Metohije i nju treba spreciti sledecim merama, koje se preporucuju:

1. nadgledanjem srpskih sela duz granice sa Srbijom
2. opstruiranjem gradnje i obnove srpskih kuca. "Albanci imaju moralno pravo da ih razruse", kaze autor. Dalje se kaze da "Srbi koji dolaze na Kosovo iz ostatka beogradskog kriminalnog rezima, nemaju pravo na zivot na Kosovu i predstavljaju legitimnu metu za napade... stoga stanovnici srpskih sela, uspostavljenih radi kolonizacije,  treba da zive u strahu, dok ljudska prava ostalih Srba treba postovati".
3. "Srpska sela duz granice sa Srbijom treba odvojiti od Srbije" (elektro-energetski sistem i telefonske linije). "Ako su vec povezana sa Srbijom, te veze treba poseci", kaze se u tekstu.
4. "Treba opstruirati Beograd da kupuje albansku zemlju", tvrdi autor teksta.
5. "Albanci treba da ubrzaju kupovinu srpske zemlje u mesovitim naseljima".
6. U nastavku teksta objavljuje se detaljan spisak srpskih sela koja posebno treba nadgledati i zakljucuje se da "ukoliko to ne ucine sami Albanci, niko nece zastititi Kosovo".

Pomenute mere cije se izvrsenje najavljuje vec za pocetak proleca jasno pokazuju da se njima de facto legitimizuje upotreba teroristickih napada kao nacina da se spreci povratak Srba svojim domovima. Nije ni potrebno pomenuti da je tzv. kolonizacija Kosova i Metohije sasvim izmisljena konstrukcija posto Srbi kao vlasnici vise od 60% zemlje na Kosovu i Metohiji imaju sasvim legitimno pravo da se vrate na svoju zemlju, pa im nije potrebna nikakva kolonizacija. Osim toga, ovim tekstom se otkriva da je proterivanje Srba i citava kampanja etnickog nasilja nakon 1999. godine bila deo strategije kojom se na terenu nastojala promeniti situacija i spreciti konsolidovanje srpske zajednice.

Eparhija rasko-prizrenska ostaje uverena da ce objavljivanje ovog teksta konacno pomoci ne samo medjunarodnoj zajednici vec i nasoj domacoj javnosti da razumeju da se iza projekta nezavisnog i "demokratskog" Kosova i Metohije krije stravicni i nakaradni projkat unistenja srpskog naroda naroda i kulture na ovim prostorima, kao i stvaranje etnicki cistog drustva uz pomoc terorizma i etnickog nasilja. Ovakvi tekstovi su direktno usmereni protiv nastojanja medjunarodne zejednice da omoguci povratak prognanih Srba i predstavljaju provokativan izazov UNMIK-u i KFOR-u. Za sada niko od medjunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji nije nijednom recju reagovao na ovaj tekst.

Zalosno je, ali nimalo neobicno, da ovakav tekst izlazi upravo u dnevniku KOHA DITORE koji slovi kao prozapadno i demokratski orijentisan dnevni list. Ne smemo zaboraviti da je upravo ovaj dnevni list bio glavni glasnik OVK za vreme rata i da je aktivno medijski pokrivao albansku pobunu. Zato objavljivanje ovog teksta u vodecem pristinskom dnevniku jos jednom potvrdjuje da se iza kulisa kosovske demokratije krije nista drugo nego vesto zamaskirani veliko-albanski projekat.

K.T.

(Na dnu danasnjeg biltena dostavljamo celovit tekst clanka: Oprez, Srbi planiraju da koloniziraju Kosovo, u srpskom prevodu. Tekst je uporedjen sa engleskom verzijom objavljenom u medjunarodnim biltenima za media-monitoring).

Sadrzaj


EPISKOP ARTEMIJE: STVARANJE ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA JE REAKCIJA NA ALBANSKE DEKLARACIJE
U susretu sa predstavnicom americke kancelarije na Kosovu i Metohiji ep. Artemije izrazio razocarenje sto je americka administracija tako spremno osudila srpsku deklaraciju, a potpuno precutala albanske deklaracije.

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica 8. mart 2003.


Episkop Artemije danas je u manastiru Gracanica primio predstavnicu americke kancelarije u Pristini za srpska pitanja gdju. Evgeniju Sidereas. U razmeni misljenja o najnovijim zbivanjima na prostorima Pokrajine ep. Artemije i dr. Rada Trajkovic pokusali su da objasne da su upravo poslednje albanske deklaracije primorale Srbe na stvaranje Zajednice srpskih opstina. Amerikancima se u srpskom narodu ozbiljno prebacuje sto nisu osudili ni jednu albansku deklaraciju, ali srpske zato jesu. "Na taj nacin se samo jos vise, po recima ep. Artemija, ohrabruje albanski separatizam, a Srbima se oduzima pravo da legitimno zastite svoje interesa kao konstitutivni narod u svojoj sopstvenoj zemlji."

Episkop Artemije je u nastavku razgovora posebno insistirao na utvrdjivanju odgovornosti onih albanskih lidera i neposrednih izvrsilaca koji su odgovorni za zlocine pocinjene nad srpskim civilnim stanovnistvom i unistenje vise od stotinu pravoslavnih crkava i manastira. "Neko mora za to da odgovara i neprihvatljivo je da zlocini ostanu nekaznjeni", naglasio je ep. Artemije.

Sadrzaj


SATERASTE NAS U ENKLAVE, A SADA NAS TERATE U KATAKOMBE
Pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska nije u mogucnosti da prihvati nastavak zapocetog dijaloga sa albanskim verskim zajednicama pod postojecim uslovima

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica 8. mart 2003.

Episkop Artemije i protosindjel Nektarije Vorgucic danas su u manastiru Gracanica primili g. Laifa Magne Helgersona predstavnika organizacije Svetske konferencije religija za mir (WCRP World Conference of Religions for Peace). Ova organizacija je jos od 1998. godine posredovala u dijalogu koji je uspostavljen izmedju predstavnika verskih zajednica na Kosovu i Metohiji.

G. Helgerson je izneo predlog ep. Artemiju da se u prvoj polovini aprila organizuje novi sastanak verskih lidera Kosova i Metohije u glavnoj bazi KFOR-a u Pristini.

Vladika Artemije je izrazio neslaganje sa ovim predlogom zato sto od prethodnih sastanaka "nije postinut nijedan pozitivni rezultat, niti se ponasanje albanskih verskih lidera prema SPC i srpskom narodu imalo promenilo". Posebno je naglaseno da se opstruise povratak, nema poboljsanja bezbednosne situacije i slobode kretanja, nove crkve se ruse a napadi na Srbe se i dalje dogadjaju. "Niko od albanskih verskih predstavnika ovakvo ponasanje nije javno osudio i postavlja se s pravom pitanje kakav je dalji smisao zajednickih sastanaka kada nismo u mogucnosti da se slozimo po ovom pitanju", naglasio je ep. Artemije.

Srpska pravoslavna eparhija rasko-prizrenska bila je jedan od najglasnijih kriticara bivseg rezima Slobodana Milosevica i u vise saopstenja i javnih istupanja predstavnici Eparhije, posebno vladika Artemije, osudjivali su ponasanje nedemokratskog rezima i izrazavali solidarnost sa albanskim civilima u vreme rata. Nazalost s albanske strane nije do sada primecena spremnost da se osude napadi na srpske civile, pa je dijalog verskih zajednica sasvim razumljivo zapao u corsokak.

Episkop Artemije je posebno kritikovao najnoviji tekst objavljen u dnevniku KOHA DITORE u kome se otvoreno pozviva albanskih narod da delima nasilja i terorizmom spreci povratak prognanih Srba. Objasnjavajuci predstavniku WCRP polozaj Srba na Kosovu i Metohiji, ep. Artemije je rekao sasvim otavoreno: "Saterali ste nas u enklave, a sada nas terate u katakombe. Ali i to cemo preziveti".

Dijalog izmedju verskih zajednica posebno je otezan zbog nekonstruktivnog ponasanja albanske rimokatolicke jerarhije koja je nizom neodmerenih i malicioznih izjava pokazala da ima pretenzije nad najpoznatijim srpskim pravoslavnim manastirima i crkvama.

"Nasa Crkva spremna je na dijalog o zajednickom zivotu koji ce biti zasnovan na iskrenosti i postovanju drugih. Medjutim, sve dok se nastavlja ovakvo licemerno ponasanje pojedinih albanskih lidera bice veoma tesko nastaviti zapoceti dijalog", zakljucio je episkop rasko-prizrenski Artemije.

Sadrzaj


EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA UPUTILA PISMA ITALIJANSKOJ, FRANCUSKOJ I RUSKOJ AMBASADI POVODOM OSKRNAVLJENOG VOJNOG GROBLJA U PECI
ERP KIM info service subarticle

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica 8. mrat 2003

Episkop rasko-prizrenski Artemije uputio je pismo ambasadorima Italije, Francuske i Rusije u Beogradu povodom katastrofalne situacije na peckom pravoslavnom groblju, posebno u vezi groblja stranih vojnika koje su lokalni Albanci potpuno zatrpali sutom i smecem i od njega napravili javnu deponiju. U pismu se trazi od ambasada da podrze  inicijativu ERP da se gradsko groblje u Peci sa grobljem stranih vojnika, zastiti od daljeg unistavanja, ocisti i uredi.

"Molimo Vas da iskoristite Vas ugled kako bi uticali na predstavnike albanskih opstinskih vlasti da podrze ovu inicijativu i na taj nacin pokazu minimum dobre volje i postovanja barem prema pokojnicima. Ova inicijativa trebalo bi da se prosiri na sva ostala groblja i kulturno-istorijske spomenike koji su izlozeni nevidjenom vandalizmu i pored prisustva UNMIK-a i snaga KFOR-a. Na ovaj nacin dacete veliki doprinos procesu stabilizacije stanja na Kosovu i Metohiji i omogucicete da preostale pravoslavne crkve i groblja ne budu prepusteni potpunom unistenju od strane albanskih ekstremista", zakljucuje episkop Artemije u svom pismu.

Donosimo kompletan tekst pisma upucenog ambasadorima pomenutih zemalja:


ARTEMIJE
PRAVOSLAVNI EPISKOP RASKO-PRIZRENSKI I
KOSOVSKO-METOHIJSKI

Manastir Gracanica 4. marta 2003.

Vasa Ekselencijo,

Koristim ovu priliku da Vas upoznam sa alarmantnom situacijom na srpskom pravoslavnom groblju u Peci, na Kosovu i Metohiji.

Verovatno Vam je poznato da su u proteklih tri godine, nakon zavrsetka rata, albanski ekstremisti unistili ili ostetili preko 100 pravoslavnih hramova i desetine srpskih grobalja sirom Kosova i Metohije. Medju oskrnavljenim grobljima nalazi se i gradsko pravoslavno groblje u Peci koje postoji od 1912. godine. Predstavnici nase Crkve su ovo groblje vise puta posetili i uverili se da lokalni Albanci ne samo i dalje unistavaju nadgrobne spomenike i raskopavaju grobove, vec i odnose skupoceni mermer sa grobnica radi preprodaje. Vise puta smo se obracali predstavnicima UNMIK-a i KFOR-a ukazujuci im na neprihvatljivost ovog ponasanja koje zasluzuje najostriju osudu kao akt krajnjeg varvarstva. Nazalost do sada nista konkretnije nije preduzeto na zastiti ovog i drugih ugrozenih grobalja, pa se skrnavljenje grobova iz dana u dan nesmetano nastavlja.

Odlucili smo da Vam se obratimo pismeno posebno podstaknuti saznanjem da se na pravoslavnom groblju u Peci, s gornje strane, nalazi takozvano Groblje stranaca na kome je sahranjeno desetak francuskih vojnika iz Prvog svetskog rata, nekoliko ruskih belogardejaca i oko pedesetak italijanskih vojnika iz Drugog svetskog rata, koji su nastradali od albanskih balista nakon kapitulacije Italije 1943. godine. Ovo groblje, koje je do 1999. godine bilo u sasvim solidnom stanju, sada je pokriveno tonama smeca i suta koje lokalni Albanci vec tri godine uporno donose na prostor srpskog pravoslavnog groblja i obliznjeg napustenog i zapaljenog srpskog sela Belo Polje. Sa zaljenjem moramo da napomenemo da su albanske opstinske vlasti u Peci u potpunosti upoznate da se srpsko groblje i selo Belo Polje (kao i neka okolna seoska groblja) koriste kao javne deponije, ali se takvo vandalsko ponasanje uporno tolerise i neretko ohrabruje kako bi se sprecio povratak prognanih Srba.

Zato Vas najiskrenije molim da Vasa ambasada podrzi inicijativu nase Eparhije da se gradsko groblje u Peci sa grobljem stranih vojnika, zastiti od daljeg unistavanja, ocisti i uredi. Molimo Vas da iskoristite Vas ugled kako bi uticali na predstavnike albanskih opstinskih vlasti da podrze ovu inicijativu i na taj nacin pokazu minimum dobre volje i postovanja barem prema pokojnicima. Ova inicijativa trebalo bi da se prosiri na sva ostala groblja i kulturno-istorijske spomenike koji su izlozeni nevidjenom vandalizmu i pored prisustva UNMIK-a i snaga KFOR-a. Na ovaj nacin dacete veliki doprinos procesu stabilizacije stanja na Kosovu i Metohiji i omogucicete da preostale pravoslavne crkve i groblja ne budu prepusteni potpunom unistenju od strane albanskih ekstremista.

U prilogu Vam dostavljamo izvestaj nase eparhijske informativne sluzbe u kome se objasnjava sudbina Groblja stranaca i situacija na pravoslavnom groblju u Peci.

U nadi da cete podrzati nasu inicijativu, unapred vam se iskreno zahvaljujemo.

S osobitim postovanjem

+ Episkop Artemije

Sadrzaj


PREVOD CLANKA IZ KOHA DITORE

(nazivi mnogih sela ostavljeni su kako stoji u albanskom originalu jer uvek nije lako naci autentican naziv posto su nakon rata mnogi toponimi potpuno promenjeni, prim prev)

Sadrzaj

OPREZ! SRBI PLANIRAJU DA KOLONIZIRAJU KOSOVO!

Piter Rogel

4. mart (Koha Ditore)

Javljaju se mnoge reakcije na Kosovu povodom poslednjih srpskih kretanja unutar i izvan Kosova (osnivanje zajednice opstina, DJindjiceve inicijative), koja imaju za cilj da uspostave dva 'entiteta' na Kosovu pod srpskim suverenitetom.

Kako god, Albanci ne smeju da potcene konkretne korake u tom pravcu, koji su opasniji za sudbinu Kosova od predhodnih deklaracija srpskih politicara. Ovde se radi o srpskim demografskim projektima, i neophodno je pripremiti efektivne protiv-mere da se porazi ova opasnost.

Primeri kolonizacije i srpskih etnickih projekata na Kosovu

U beogradskom dnevniku 'Politika', izdatom 24. februara, mozemo procitati pricu o jednoj srpskoj porodici raseljenoj iz Urosevca, za koju je Covicev Koordinacioni Centar sagradio kucu u srpskom selu Kormjan u opstini Kamenica.

Kormjan je srpsko selo na istoku Kosova, samo 4-5 km od granice sa Srbijom. Od pedeset sela 'udruzenih' na istocnom delu Kosova, to je najblize selo do granice (zapravo, uz granicu sa Presevskom dolinom).

Navedeni clanak iz "Politike" je direktna potvrda da je vec otpocelo preosmisljeno uspostavljanje 'Srpskog entiteta' Srbima koje je raselio 'Albanski entitet'. Umesto da se vrate u svoja prebivalista u Urosevcu (za koji Srbi smatraju da sada pripada "Albanskom entitetu"), ove srpske porodice se smestaju na istocnom delu Kosova, koji je strateski polozaj veoma znacajan, i koji su Srbi rezervisali za sebe.

Sest meseci pre toga, u istom beogradskom dnevniku nalazi se prica o srpskom selu Gornjem Ropotovu (u opstini Kamenica), u kom "su dignute u vazduh kuce konstruisane sredstvima Koordinacionog centra", bez navodjenja za koga su te kuce konstruisane. U septembru prosle godine pojavio se clanak u "Politici", koji govori o planovima za podizanje ostalih novih kuca u srpskom selu Hodefc u istoj opstini na prolece. Krajem prosle godine u srpskom selu Cerefc sazidana je nova skola (ovo je objavio veb-sajt radija OK iz Vranja). Prema zakonu, trebalo je da sluzbenici opstine Kamenica izdaju gradjevinske dozvole za ove objekte. Ipak, prirodno je sto Srbi to ne bi ni onako uvazili.

Ovo su jasni znaci da je u istocnom delu Kosova vec otpocela kolonizacija. Na mapama kantonizacije Kosova vidimo da Srbi gledaju na istocni deo Kosova kao na vezu izmedju Srbije i najvece srpske enklave juzno od Pristine. Postoje je i srpski planovi za kantonizaciju ostalih zona. U "Politici" od 13. decembra prosle godine, izasao je clanak koji kazuje o UNMIK-ovim planovima za izgradnju 57 kuca za raseljene Srbe iz sela Mirefca, Merdara i Livadica u opstini Podujevo. Opstinski administrator Podujeva, Mihael Verling, licno je potvrdio da ove kuce nisu projektovane za Srbe koju su tu ranije ziveli; ipak, kako god, ove ce kuce biti sazidane "kada se postignu odgovarajuci bezbednosni uslovi". "Postizanje odgovarajucih bezbednosnih uslova" u praksi znaci da ce one biti smestene u blizini granice sa Srbijom. Ukoliko se 57 srpskih kuca sazida u velikoj blizini granice sa Srbijom, onda ce teritorija Kosova biti lisena tog dela. Govor UNMIK-ovog administratora u Podujevu razotkriva stav UNMIK-a (takodje i protivreci Stajnerovoj neiskrenoj deklaraciji protiv paralelnih institucija) o integraciji Kosova i srpskoj kolonizaciji Kosova. Cista je ludost kada Skupstina Kosova zahteva od jednog takvog UNMIK-a da preduzme mere protiv samo-proglasene Zajednice srpskih opstina, kada je jasno da UNMIK ima tajne dogovore sa Srbima. Ovo nije prvi primer da su se Srbi, uz medjunarodnu podrsku (UNMIK/KFOR) ispruzili preko svoje teritorije na Kosovo i teritoriju opstine Podujevo.
U "Politici" od 6. decembra prosle godine, moze se procitati da je opstina Medvedja u Srbiji (kojom rukovode Srbi), finansirala izgradnju puta izmedju planinskog i ravnicarskog sela Sekirace i Metergoc sa Srbijom. Srpska gradjevinska firma "Vranje", skupa sa ceskim i slovackim bataljonom KFOR-a, izvodili su gradnju. Nije poznato da li su sluzbenici opstine Podujevo izdali dozvolu da firma iz Srbije izvodi radove unutar teritorije njihove opstine.

U beogradskom dnevniku "Danas" od 6. januara, moze se procitati da je stavljena na snagu odredba o kriterijumima za dodeljivanje pojedinih stanova i kuca izbeglicama i raseljenim licima. Po ovoj odredbi, ne samo kosovski Srbi, vec i drugi (Srbi izbeglice iz Hrvatske i Bosne i drugi bezdomni Srbi) imaju mogucnost da dobiju gotove stanove i kuce, koje pod zakup izdaje Vlada u Beogradu. To je pravna osnova nove srpske kolonizacije Kosova.

Albanski kratkorocni odgovori na kolonizaciju

Kolonizacija istocnog dela Kosova predstavlja ozbiljnu pretnju bezbednosti i integraciji Kosova, vecu od srpskih deklaracija i DJindjicevih inicijativa. Albanci grese ako veruju da ce UNMIK to spreciti i zastititi integritet Kosova.

Niko nece zastititi integritet Kosova, ako to ne ucine sami Albanci. Dolazi prolece i kolonizacija ce vidno ojacati u predstojecim nedeljama i mesecima, stoga je neophodno pripremiti mere protiv toga.

Kao prvo, potrebno je da Albanci organizuju striktno nadgledanje srpskih sela duz granice sa Srbijom, takodje i u severnim delovima Kosova koje kontrolisu Srbi.

Izgradnja kuca mora se opstruisati na nacin sa kojim su saglasni medjunarodnjaci, na nacin koji ne bi rezultovao nepotrebnim zrtvama. Sve ove zgrade su u vlasnistvu Beograda (koje se iznajmljuju kolonistima) i Albanci imaju moralno pravo da ih razruse. Isti ti Srbi koji dolaze na Kosovo iz ostatka beogradskog kriminalnog rezima, nemaju pravo na zivot na Kosovu, i oni predstavljaju legitimnu metu za napade. Stoga, stanovnici srpskih sela, uspostavljenih radi kolonizacije, treba da zive u strahu, dok ljudska prava ostalih Srba treba postovati.

Srpska sela duz granice sa Srbijom treba odvojiti od Srbije, ukljucujuci elektroenergetski sistem i telefonske linije. Ukoliko ta sela budu snabdevana energijom iz KEK-a i telefonskom sluzbom PTK, onda ce to predstavljati vazan korak u sprecavanju kolonizacije vecih razmera. S druge strane, ukoliko su povezani sa Srbijom, te veze treba sasvim poseci. Bilo bi dobro unistiti elektro i telefonske vodove koji dolaze iz Srbije i granaju se po srpskim selima.

Ovo su sela koja treba neprestano posmatrati, obzirom da su podesna meta za srpsku kolonizaciju:

Istocno Kosovo: (Opstine Kamenica, Gnjilane, Novo Brdo, Pristina) Mali Krsljanci (malo selo juzno od Hodanoca), Domoroc, Veliki/Gornji Kormjani, Mali/Donji Kormjani, Ranilug, Glogovac, Drenovac, Tomanovac, Pancela, Gornje i Donje Ropotovo, Hodefci, Rajnofc, Rozefc, Mozgova, Draganac, Mala Kufca, Melci, Silovo, Stanisor, Koretiste, Straza, Paralova, Zebnica, Manisnica, Prekovac, Izvor, Bostani, Trnicevci, Broanaci, Makres, Jasenovik, Belofc, Tirinca, Hanofci, Mesina, Businca, Grizima, Bosca, Carefci, Mocari, Strelci, Konstadinca, Kololec, Carakovci, Vaganesi, Novo Brdo, Berivojca, Miganovci, Strezovci, Gradjenik, Oreovica i Klobukar.
Severna Drenica (Opstine Srbica i Istok): Banja, Suvo Grlo, Crkolez.
Podujevo: Metergoc, Sekiraca.

Osim toga, treba nadgledati citavu granicu izmedju Kosova i Srbije. Od velikog je znacaja kontrola oblasti Stabilina–Hodanoc na istoku Kosova.

Bitno je da Albanci cine vecinu u svim mesovitim selima istocnog Kosova (Berivojci, Gradjenik, Oreovica, Novo Brdo, Mesina, Draganac, Strezoc). To je neophodno da bi ova sela pripala opstinama na cijem su celu Albanci ako/kad objavljena "decentralizacija" pocne da se primenjuje. Potrebno je uciniti izvesne stvari da bi se ovo postiglo.

Prvo, potrebno je opstruisati da Beograd kupuje albansku zemlju u ovim selima. Covic je marta prosle godine objavio da namerava da kupuje albansku zemlju. Prirodno je sto su mesovita sela glavne mete ovih kupaca, sponzorisanih iz Beograda.

Drugo, Albanci treba da ubrzaju kupovinu albanske imovine u mesanim naseljima (najvaznije je Borivojce u blizini Kamenice) i u strateskoj pogranicnoj oblasti. Na suprot tome, potrebno je zaustaviti kupovinu srpskog zemljista od strane srpskog Koordinacionog centra.

Beogradski list "Politika", objavio je proslog decembra da je Koordinacioni centar kupio kuce za Srbe iz Gnjilana od Srba koji su emigrirali za Srbiju. Kako je Kosovo jos uvek u ratu sa Srbijom (obzirom da Kosovo nije, poput NATO-a, postiglo mirovni sporazum sa Beogradom), svaka zgrada na Kosovo, koja je u vlasnistvu Beograda, legitimna je meta za napade.

Trece, sva mesovita sela (Berivojce, Oreovica, Gradjenik, Strezofc, Mesina u opstini Kamenica; Draganac i Paralova u Gnjilanu; Novo Brdo i Klobokari u Novom Brdu, Crkolez u Istoku), i ona duz granice sa Srbijom (Mucibaba, Zajcec) i na severu Kosova, koje kontrolisu Srbi, treba da budu naseljena Albancima. Nece biti opravdanja ukoliko pojedine kuce u strateskim selima duz granice sa Srbijom ostanu nenaseljena. Na primer, samo u mesovitom selu Oreovica, u severnom delu Kamenice, postoji 40 kuca (Srpskih i Albanskih) u kojima niko ne stanuje. Bezdomni ljudi, proterani iz svojih domova, izbeglice iz Severne Mitrovice, i drugi ljudi u nevolji, trebaju biti rasporedjeni u ova sela. Dokle god Beograd zeli odredjene strateske tacke medju raseljenim Srbima, u isto vreme, Kosovske institucije treba da traze da uspostave svoju vlast u strateskim zonama. U kriznim situacijama, sa kakvom se Kosovo danas suocava, razmestaj u ove kuce na prestavlja samo mogucnost za pribeziste, vec je i vazno za zastitu drzave.

Utocista u takvim zonama su i prirodni stit od prodora neprijatelja. Ni jedna razumna vlast ne bi dopustila da ovi stitovi ostanu prazni u kriticnim vremenima. Timovi KZK treba pod hitno da izvrse procenu svih strateskih mesta (t.j. mesovitih i sela uz zone naseljene i kontrolisane Srbima) da bi locirali sve napustene kuce.

Kosovske institucije treba zatim da tamo posalju sve ljude u nevolji u te kuce. Vlasnicima treba uputiti naredbu da predaju napustene kuce, obzirom da je naseljavanje strateskih zona nacionalni interes, i ukoliko je moguce dati im i kompenzaciju.

Ako Albanci ne "obave posao" na ovim strateskim pozicijama, Srbi ce to uciniti umesto njih. Postoji plan za povratak raseljenih Srba u Orahovac, i ako ovo selo bude naseljeno samo Srbima, to je onda realna opasnost da ce pripasti srpskoj upravnoj jedinici. Albanci treba da su budni i aktivni da se ne bi suocili sa neprijatnim iznenadjenjima. Ovo prolece bice kljucno za opstrukciju srpskih kolonijalnih planova za Kosovo.

Naravno, ovo su samo direktne i kratkorocne mere. U daljoj perspektivi ovo ce biti neophodno da bi se obezbedili albanski interesi.

Kako god, potrebno je da Albanci ne oklevaju, i ne cekaju na UNMIK i medjunarodnjake, obzirom da niko drugi, osim samih Albanaca, nece stititi Kosovo.

na srpski preveo M.J., ERP

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service