6. mart 2003.

Info-bilten ERP KIM 06-03-03


PECANCI TRAZE OD UNMIK-A I KFOR-A ZASTITU I SLOBODAN PRISTUP PRAVOSLAVNOM GROBLJU U PECICAK NI MRTVIMA NE DAJU MIRA...
jedna od srpskih grobnica koju su Albanci otvorili radi skrnavljenja
 snimak iz feb. 2003.

PECANCI TRAZE OD UNMIK-A I KFOR-A ZASTITU I SLOBODAN PRISTUP PRAVOSLAVNOM GROBLJU U PECI
Predstavnici Srba, prognanika iz Peci danas predali peticiju sa 1041 potpisom sefu kancelarije UNMIK-a u Beogradu

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
Beograd, 6. mart 2003. god.


Danas su Radmila Sugovic i Zorana Radonjic u ime srpskih prognanika iz Peci, privremeno nastanjenih u centralnoj Srbiji, predale peticiju sa 1041 potpisom Polu Meklenburgu, sefu kancelarije UNMIK-a u Beogradu. U peticiji prognanih Pecanaca od UNMIK-a i KFOR-a se trazi zastita peckog groblja i omogucavanje redovnih poseta groblju clanovima porodica ciji pokojnici tamo pocivaju.

Tekst peticije glasi:

Mi dolepotpisani najljubaznije vas molimo, s obzirom da nam mozete pomoci:

-da se zastiti srpsko groblje u Peci od rusenja i skrnavljenja,
-da se uklone gomile otpadaka sa groblja i oko njega,
-da nam se pomogne na svaki moguci nacin da se nase povremene posete poslednjem pocivalistu nasih najdrazih mogu obavljati u miru, sigurnosti i dostojanstveno.

Mi smo raniji stanovnici Peci i okoline - sada raseljena lica koja ne mogu odavati postu svojim preminulim clanovima porodice pod sadasnjim okolnostima. Sigurni smo da cete nas razumeti, jer je ovaj nas zahtev samo jedna normalna ljudska zelja.

Tekst peticije prognanika iz Peci danas bi trebalo da se uruci i prvom sekretaru ambasade Republike Italije u Beogradu, posto se podrucje grada Peci i okoline nalazi u zoni odgovornosti italijanskog kontingenta KFOR-a.

Prisutnim novinarima dala je izjavu Zorana Radonjic, jedan od inicijatora ovog poduhvata:

"Objasnile smo gospodinu Meklenburgu da je pre dolaska Kfora u Peci zivelo 10.000 Srba. Svi su raseljena lica i svi zele da posete grobove svojih pokojinika. Sokiran fotografijama ostecenih grobnica i iskopanih posmrtnih ostataka, g. Meklenburg je obecao da o svemu obavestiti Mihaela Stajnera, sefa Unmika, kao i da ce uciniti sve sto je u njegovoj moci ".

PODRSKA EPARHIJE RASKO-PRIZRENSKE

Peticiju Pecanaca najusrdnije podrzava i blagosilja Srpska pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska, koja ce nastaviti svoju borbu da se konacno zaustavi unistavanje pravoslavnih svetinja i skrnavljenje grobalja na Kosovu i Metohiji.

"Ostajemo u nadi da peticija nasih prognanih Pecanaca nece naici na zatvorena vrata i da ce istovremeno podstaci i predstavnike nase drzave i institucija da se zaustavi dalje varvarsko unistavanje grobalja. Ako zivi ne mogu jos da  imaju miran zivot na Kosovu i Metohiji, neka barem pokojnici pocivaju u miru ", izjavio je u ime Eparhije rasko-prizrenske protosindjel Sava (Janjic).

Sadrzaj

SCENE SA OSKRNAVLJENOG GROBLJA U PECI
(klikom na sliku mozete videti sliku u vecem formatu)


slika iz februara 2003


slika iz juna 2002

SUDBINA GROBNICE BILJANE PAVLOVIC


grobnica Biljane Pavlovic, u leto 1998
Biljana Pavlovic, kcerka peckog preduzetnika Zorana Pavlovica
upokojila se za vreme studija medicine u Pristini 1998. g. Bila je
student generacije i uzivala je veliko postovanje.


ista grobnica u leto 2002.
Albanci su skinuli skupoceni crni mermer radi preprodaje, tako da je preostala
jedino betonska ploca. Takva je sudbina mnogih drugih grobova na peckom groblju.
Na slici, otac Zoran Pavlovic, pred oskrnavljenom grobnicom svoje kcerke


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service