4. septembar 2003.

Info-bilten ERP KIM 04-09-03

Informativna sluzba
Srpske Pravoslavne Crkve
Beograd, 4. septembar 2003. godine

cirilicna verzija sa sajta www.spc.org
http://www.spc.rs/Vesti-2003/09/04-9-03_c1.html

PREDSTAVLJEN MEMORANDUM O KOSOVU I METOHIJI SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

"Nase sveto i mucenicko KOSOVO I METOHIJA to je nas sveti Jerusalim, koje je dusa nase duse, koje je nas obraz, koje je koren naseg bica, koje je nasa sudbina, bez kojeg mi prestajemo da budemo ono sto jesmo, jer smo mi na Kosovu i Metohiji postali zreo istorijski narod i, kroz usta Svetog Velikomucenika Kosovskog Lazara, opredeli se jednom za svagda za carstvo Nebesko."

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije

Sinoc, 3. septembra 2003. godine u prepunoj sali Kolarceve zaduzbine u Beogradu predstavljen je Memorandum o Kosovu i Metohiji Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, koji odrazava duboku zabrinutost Srpske Crkve za sudbinu Kosova i Metohije.

 

Prisutnima se najpre obratio Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Pavle koji je istakao da je na Kosovu i Metohiji proveo 34 godine i da su mnogo puta predstavnici sve tri verske zajednice, Srpske Pravoslavne Crkve, Katolicke Crkve i Islamske verske zajednice mnogo puta razgovarali i pokusavali da nadju resenja za rastuci nacionalizam, ali se i tada jasno videlo da Albanci zele, zagovaraju i rade na ostvarenju etnicki cistog Kosova i Metohije. Srpska Pravoslavna Crkva je reagovala nebrojeno puta na nasilje, i otvorene nagovestaje stvaranja Kosova kao republike, ali na vapaj Crkve niko nije odgovarao, umesto pomoci svome narodu, i reagovanja na najociglednije nepravde, vlast je sva nastojanja Crkve nazivala nacionalizmom.

Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije je ocenio da Srpska Pravoslavna Crkva ovim Memorandumom zeli da "pobudi pamcenje i podseti na najdublju istinu zivota i ljudi, da podseti na duhovne i moralne zakone". Takodje se i kriticki osvrnuo na izjavu vladajucih stuktura u Crnoj Gori kako je kosovometohijski problem stvar Beograda i Pristine.

Njegovo Preosvestenstvo Episkop rasko-prizrenski G. Artemije je istakao da je Memorandum mnogoznacan i predstavlja "Sudbinu istine i svedocenja da smo na putu istine koja vodi u zivot."

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, dr Nebojsa Covic je naglasio da su prvi put posle Drugog svetskog rata Crkva i drzava po pitanju buducnosti pokrajine "nasle saglasje".

Episkop Atanasije (Jevtic) govorio je na neposredan nacin, bez imalo uvijanja o mnogim pojavama: " Mi verujemo u pravdu Bozju, iako nam se oni koji ni u sta ne veruju rugaju da smo narod Bozji i da se oslanjamo na nebesku Srbiju. Treba nam vere i strpljenja, a Kosovo ce ziveti isto kao sto je Jerusalim ziveo, zivi i zivece."

Ovo izuzetno vece upotpunili su i izvanredni umetnici, gospodja Svetlana Stevic, koja je nadahnuto opevala staru pesmu Knjigu pise turski care , i Vladimir Simic i Anastasija Ostojic iz pevacke grupe Belo platno, koji su izveli stare pesme sa Kosova i Metohije.

pocetak


Informativna sluzba
Srpske Pravoslavne Crkve
Beograd, 7. avgust 2003. godine

cirilicna verzija:
http://www.spc.rs/Vesti-2003/08/7-8-03_c1.html

MEMORANDUM O
KOSOVU I METOHIJI
SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA
SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

"Ono sto je Jerusalim za Jevrejski narod, to je Kosovo za Srpski narod. A Kosovo, kao i Jerusalim, nije samo geografija, ni demografija. To je pitanje identiteta: narodnog, duhovnog, kulturnog, hriscanskog i ljudskog, to jest bogocovecanskog. Zato je Srpska Crkva i u ovom momentu duboko zabrinuta za sudbinu Kosova i Metohije, i svih ljudskih bica koja tamo zive, i svih Svetinja koje tamo postoje. Ovaj Memorandum je zaista nepristrasno podsecanje, po vec ko zna koji put, na punu istinu i pravdu o Kosovu i Metohiji u proslosti i sadasnjosti, a radi zajednicke buducnosti svih na Kosovu," reci su episkopa Atanasija (Jevtica), urednika ovog znacajnog dela.

Iz sadrzaja knjige se vidi da je problem Kosova i Metohije daleko dublji i slozeniji, nego sto na prvi pogled ljudima sa strane moze da izgleda.

U Memorandumu su obradjene sledece oblasti:

 • Naziv i teritorija
 • Problem Kosova
 • Zaduzbine Svetinje Kosova i Metohije, pokazuju srpski karakter KOSOVA
 • Istorija Srba na Kosovu i Metohiji
 • Srpska srednjevekovna drzava na Kosovu i Metohiji
 • Srpska Crkva na Kosovu i Metohiji
 • Bitka na Kosovu polju 1389.g. i dalja istorija Srpskog Kosova
 • Pojava Albanaca u Metohiji i u Kosovu i dolazak Turaka
 • Velika Seoba 1690. g. i dalje seobe Srba
 • Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. veku i stradanje do oslobodjenja Kosova 1912.g.
 • Kosovo i Metohija tokom I i do I I Svetskog rata
 • Stradanje Srba Kosova i Metohije 1941-45.godine
 • Kosovo i Metohija pod komunistickom vlascu 1945-1990.
 • Kosovo i Metohija pod neokomunizmom Slobodana Milosevica
 • Situacija na Kosovu i Metohiji pred pocetak najnovijeg konflikta
 • Od oruzanog konflikta do NATO bombardovanja u martu 1999.g.
 • Bombardovanje NATO saveza protiv Srbije i Kosova i Metohije do 24.marta do 10.juna 1999. godine.
 • Tragicno stradanje Srba i Srpske Pravoslavne Crkve na Kosovu i Metohiji od juna 1999. g. do danas
 • Kosovo posle demokratskih promena u Srbiji (5. oktobra 2000.)

U knjizi su i tri Priloga.

Prvi Prilog je spisak unistenih spaljenih demoliranih i opljackanih crkava.

U drugom Prilogu su imena Srba ubijenih na Kosovu i Metohiji od 15. juna 1999. do maja 2003.godine., a u trecem Prilogu su imena kidnapovanih Srba na Kosovu i Metohiji od 13. juna 1999.g. do 1. marta 2001. godine.

Pored navedenog, u knjizi se nalazi i pedesetak fotografija koje prikazuju neponovljivu lepotu Srpskog duhovnog nasledja i vecnu tapiju srpskog naroda na te prostore, ali se na fotografijama vide i prizori bezumlja onih koji bi da sve to zbrisu sa lica zemlje, preprave istoriju i negiraju istorijsku istinu, pa ruse ne samo novije, vec i hramove iz 13. i 14. veka.

Posle citanja ovog Memoranduma Srpske Pravoslavne Crkve niko vise nece moci da ponovi zlurade reci jednog stranog diplomate najviseg ranga, koji je nedavno izjavio da su Srbi, onim sto su radili poslednjih 10 godina, izazvali kod Siptara strasnu zelju za osvetom. Iz dokumenata ovde navedenih, svaki citalac ce videti da je nasilja bilo uvek, kad god je iza zelje Albanaca da uzmu ono sto nije njihovo stajala neka od najmocnijih svetskih sila, od Turske carevine pa do danas.

U Memorandumu je i rezime knjige na srpskom i engleskom jeziku.

pocetak


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service