4. juni 2003

Info-bilten ERP KIM 04-06-03b

SRPSKOM NARODU DOSTA JE PRAZNIH OBECANJA - POTREBNE KONKRETNE MERE PROTIV ALBANSKOG EKSTREMIZMA

Srbi iz Obilica oterali Stajnera i Redzepija - Rada Trajkovic: Stajner prodaje jeftina obecanja - SNV KIM: Trazicemo raspustanje kosovskih institucija i samoorganizovanje srpskog naroda - Randjel Nojkic: Zlocin, a ne nesrecni slucaj - Ep. Artemije: UNMIK i KFOR da vec jednom zaustave sistematsko unistavanje srpskog naroda

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 4. juni 2003, 12:07

U ocekivanju pocetka javnog protesta koji je zakazan u Gracanici za 12.00 casova na kome ce se narodu obratiti predstavnici SNV Kosova i Metohije povodom gnusnog zlocina nad porodicom Stolic, iz Obilica stize informacija da je oko 11.00 casova u grad dosao sef UNMIK-a MIhael Stajner sa kosovskim premijerom Redzepijem kako bi se obratili okupljenim Srbima. Medjutim, Srbi su odbili da saslusaju Stajnera i Redzepija i po tvrdjenju izvora iz Obilica, porucujuci im da se vrate odakle su dosli. Komentarisuci ovaj dogadjaj Dr. Rada Trajkovic, predsednik izvrsnog odbora SNV KIM i poslanik u Skupstini Kosova i Metohije, rekla je za Info sluzbu ERP KIM "da je ovo jos jedan prmer obmanjivanja srpskog naroda. Umesto da se preduzmu konkretne mere protiv ekstremnih albanskih krugova i organizacija, Srbima se po ko zna koji put pokusava prodati jeftina prica da UNMIK i tzv. Kosovska vlada brinu o njima. Tragicna cinjenica jeste da su Srbi potpuno nezasticeni i izlozeni sistematskom teroru, koji UNMIK uporno tolerise zeleci da izbegne sukob sa albanskim ekstremizmom."

Povodom danasnjeg zlocina u Obilicu Dr. Rada Trajkovic je takodje izjavila pred medijima: "Obilic je strateski vazno mesto, a imajuci u vidu da je Kfor pre nedelju dana u njemu pretresao kuce i razoruzavao Srbe, stice se utisak kao da medjunarodne vojne snage i policija "pripremaju" ubistva, ostavljajuci Srbe nezasticene i razoruzane, posle cega kosovski Albanci ulaze i cine zlocine. Ovo je jos jedan dokaz da privremene kosovske institucije ne pruzaju Srbima nikakvu zastitu i da se nasilju kome smo izlozeni mozemo odupreti samo otporom. Svih srpski predstavnici trebalo bi da se sastanu i donesu konsenzus o samoorganizovanju kosovskih Srba" - naglasila je Dr. Rada Trajkovic.

Iz izvora SNV KIM, ERP KIM Info-sluzba dobija informacije da ce se od UNMIK-a traziti "da raspusti kosovske institucije koje ionako nisu u stanju da obavljaju svoj posao i sluze kao paravan vladavini nasilja i straha". Po misljenju rukovodstva SNV KIM Kosovo i Metohija "moraju da se vrate pod vojnu upravu KFOR-a koji bi hitno razoruzao albanske ekstremiste i teroriste i obezbedio osnovne uslove bezbednosti za sve gradjane. U protivnom, smatra se u SNV KIM, Srbima treba dozvoliti da se sami organizuju i brane uz pomoc oruzanih snaga SCG kojima treba dozvoliti rasporedjivanje na teritorijama na kojima Srbi zive." Po tvrdjenju lidera SNV KIM "Obilic je vec odavno neuralgicna tacka u Pokrajini, pored podrucja Vitine i Kosovske Mitrovice. SNV KIM je vise puta protestvovao protiv napada na lokalno srpsko stanovnistvo, ali ni UNMIK ni norveski KFOR nisu preduzimali nikakve dodatne mere zastite, pa se stice utisak kao da je Misiji UN stalo da se vec jednom iseli preostalo srpsko stanovnistvo iz ove opstine".

ERP KIM Info-sluzba saznaje iz izvora SNV KIM iz Obilica da medju lokalnim Srbima vlada velika ogorcenost jer je Kosovska policija navodno pokusala da prikrije zlocin nad porodicom Stolic i da ga prikaze kao nesrecan slucaj usled pozara. To je bio i razlog zasto su okupljeni Srbi sprecavali odnosenje tela Stolica pre dolaska srpskih vestaka. "Na telima ubijenih jasno su vidljive rane koje su im napadaci naneli sto potvrdjuje da se radi o zlocinu, a ne o nesrecnom slucaju usled pozara", izjavio je Randjel Nojkic iz SNV KIM, nakon posete Obilicu i upoznavanja sa detaljima masakra.

Episkop rasko-prizrenski g. Artemije danas je najostrije osudio zlocin u Obilicu apelujuci na predstavnike UNMIK-a i KFOR-a "da pronadju pocinioce i vec jednom zaustave sistematsko unistavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

SNV Kosova i Metohije i Srpska pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska apeluju na vladu Srbije u Beogradu "da hitno upozna medjunarodne institucije sa pogorsanjem bezbednosne situacije u Pokrajini i zahteva odlucnije mere protiv albanskog terorizma i etnickog terora koji se sprovodi nad Srbima."

gore


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service