4. juni 2003

Info-bilten ERP KIM 04-06-03

MASAKRIRANA SRPSKA PORODICA U OBILICU
U kuci pronadjen 80-godisnji starac sa prostrelnom ranom na slepocnici, njegova zena i sin sa ubodima nozem u predelu srca - Napadaci podmetanjem pozara u kuci pokusali da prikriju zlocin

ERPKIM Info-sluzba
Obilic, 04 juni 2003

Srpska pravoslavna Eparhija rasko-prizrenska i Srpsko nacionalno vece Kosova i Metohije najostrije osudjuju danasnji masakr nad srpskom porodicom Stolic u Obilicu.

Tela tri clana porodice Stolic, pronadjena su rano jutros u njihovoj kuci u Obilicu gde se dogodio ovaj zlocin. Nastradali su supruznici Slobodan i Radmila Stolic, stari oko 80 godina i njihov sin Ljubinko, star 50 godina. Prema izvestaju ocevidaca Slobodan Stolic na slepocnici ima prostrelnu ranu od 6 cm, a njegov sin Ljubinko ima rane od noza u predelu Srca. Napadaci koji su mucki pobili clanove porodice Stolic podmetnuli su pozar samo u sobi u kojoj se ubistvo dogodilo kako bi prikrili tragove zlocina. Iz dvorista Stolicevih takodje je ukraden i njihov automobil.

Preostale Srbe u Obilicu, koji zive u Cerskoj ulici, probudio je u toku noci plamen iz kuce Stolica. Vatra je brzo lokalizovana i pozvana je policija koja je odmah blokirala mesto zlocina. Kada su pripadnici Kosovske policije, koji su pristigli u medjuvremenu u vecem broju, pokusali da iznesu tela doslo je do manjeg sukoba izmedju policije i okupljenih Srba koji nisu dozvoljavali da se lesevi odnesu bez prisustva srpskih sudskih vestaka.

Ovo gnusno ubistvo nevinih civila predstavlja jos jedan u nizu zlocina kojima albanski ekstremisti i teroristi pokusavaju da proteraju preostale Srbe sa Kosova i Metohije. U gradu Obilicu ostalo je samo jos dvadesetak srpskih porodica koje su vec mesecima izlozene sistematskom teroru, bombaskim napadima i podmetanjima pozara. Ubistvo porodice Stolic potvrdjuje gorku istinu da polozaj Srba na Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen vec cetiri godine i da je manji broj zlocina iskljucivo posledica izolovanosti Srba koji se drze samo svojih enklava i zasticenih zona.

U obilic je oko 10.00 casova dosao sef UNMIK-a Mihael Stajner. Trenutno u gradu je primetno veliko prisustvo pripadnika policije i KFOR-a. Delegacija SNV KIM na celu sa Randjelom Nojkicem posetila je Obilic i upoznala se sa detaljima ovog zlocina. Medju lokalnim srpskim stanovnistvom vlada veliko uznemirenje i zabrinutost.

Prema informacijama koje je dobila Info-sluzba ERP KIM u Gracanici je za 12.00 casova zakazan veliki narodni protest na kome ce izraziti protest zbog zlocina u Obilicu i sistematskog krsenja ljudskih prava srpskog naroda na prostorima Pokrajine. Ocekuje se da ce se okupljenom narodu obratiti i predstavnici SNV KIM.

gore

ERP KIM i SNV KIM OSUDJUJU TERORIRSTICKI NAPAD U UROSEVCU
Cetri lica i jedan clan grckog KFOR-a povredjeni u napadu ispred pravoslavne crkve

ERPKIM Info-sluzba
Obilic, 04 juni 2003

Eparhija rasko-prizrenska i SNV KIM takodje osudjuju i nedavni teroristicki napad u Urosevcu gde je 31. maja oko 21.45 nepoznata lica bacila rucnu granatu na pripadnike grckog KFOR-a koji obezbedjuju srpsku pravoslavnu crkvu Sv. cara Urosa u Urosevcu (podignutu 1933 g). U napadu je povredejeno pet lica, medju kojima je i jedan pripadnik KFOR-a. Kontrolni punkt KFOR-a nalazi se uz samu crkvu, u centru grada. Napadaci su uspeli da pobegnu sa lica mesta i za njima se jos traga.

Napad je potvrdila i UNMIK policija u svom saopstenju od 2. juna 2003. god. kao i mediji na albanskom jeziku. Predsednik opstine Urosevac Adem Salihaj je u svojoj izjavi za Radio Kosovo (3. juna) izrazio zabrinutost zbog ovog napada.

Nazalost ovaj teroristicki napad na pripadnike KFOR-a koji obezbedjuju jedinu preostalu pravoslavnu crkvu u ovom gradu u kome vise ne zive Srbi jos je jedan pokazatelj pogorsane bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji gde i pored svih pokusaja UNMIK-a i nekih medjunarodnih krugova da prikriju realnost, vladaju bezakonje i haos.

Samo u roku od nekoliko dana nakon napada albanskih ekstremista na pripadnike spanskog KFOR-a koji obezbedjuju manastir Gorioc kod Istoka usledio je i ovaj najnoviji napad na grcki KFOR ispred pravoslavne crkve u Urosevcu. Ocigledno, ovim napadima ekstremisti pokusavaju da pokazu da oni koji stite pravoslavne svetinje ni sami nisu bezbedni.

gore


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service