03. septembar 2003

Info-bilten ERP KIM 03-09-03


NASTAVA ZA SRPSKU DECU U POMORAVLJU IPAK NIJE POCELA - NASTAVNICI, DECA I RODITELJI TRAZE VECU BEZBEDNOST

Nakon jucerasnje informacije koju je ERP KIM Info sluzba primila o ponovnom vracanju pratnji skolskim autobusima za srpsku decu, iz Kosovskog pomoravlja opet stizu zabrinjavajuce informacije da ipak nisu stvoreni bezbednosni uslovi u ovom delu Pokrajine i da nastava u srpskim sredinama zbog toga nije otpocela kako je planirano

TOP

ERPKIM INFO-SLUZBA
Gnjilane
, 02. SEPTEMBAR 2003

Nakon jucerasnje informacije koju je ERP KIM Info sluzba primila o ponovnom vracanju pratnji skolskim autobusima za srpsku decu iz Kosovskog pomoravlja opet stizu zabrinjavajuce informacije da nisu stvoreni bezbednosni uslovi u ovom delu Pokrajine i da nastava u srspkim sredinama zbog toga nije otpocela kako je planirano.

Eparhija rasko-prizrenska dobila je pismenu izjavu g. Dragoslava Vidica iz Uprave za skole srpske zajednice Kosovskog pomoravlja. U nastavku donosimo apel upucen "svim relevantnim faktorima u gnjilanskom kraju" koji su potpisali srpski nastavnici, ucitelji i roditelji, kao i predstavnici srpske koalicije POVRATAK u Skupstini Kosova i Metohije:

Izjava kojuje ERP KIM Info-sluzba dobila od g. Dragoslava Vidica, Uprava za skole srpske zajednice Kosovskog Pomoravlja

"U Kosovskoj Kamenici smo poceli sa ozbiljnim multienickim radom jos 1999 gde svi Aktivi kako albanski tako i srpski rade zajedno. Director obrazovanja je Albanac a zamenik Srbin. Fondovi I sva pomoc se ravnomerno delila.

U Kosovskoj Kamenici se u jednom dvoristu nalaze 4 skole od koje je jedna srpska. Pred sam pocetak skolske godine 12 prozora na srpskoj skoli je polupano. Do sada je iz Kamenice Ruski KFOR a po njihovom odlasku jedna jedinica spanskog KFOR-a pratila autobuse a decu koju je trebalo pratiti iz udaljenih delova grada peske pratila i dovodila decu do skole. Deca bi se obicno sastajala na jednom mestu a posle bi ih pratili od tog mesta do skole. Najveci deo roditelja iz Kamenice su upravo ti koji protestvuju i zahtevaju zastitu svoje dece.

Ucitelj koji je nastradao je bio posebno obucen da pocne rad sa prvacima ali je stradao u Cernici. Ovo je 8 prosvetni radnik ubijen u Gnjilanskom regionu (2 kidnapovana a 6 ubijeni).

U ovom trenutku u mesovitim sredinama kao Kamenica, Cernica, Vitina, Mogila posebno deca ugrozena jer se tu odvija nastava gde je vecinsko albansko stanovnistvo"

=======================

APEL SRPSKIH NASTAVNIKA, UCENIKA I RODITELJA SVIM RELEVANTNIM FAKTORIMA U GNJILANSKOM KRAJU

SVI SMO CERNICA


Na zahtev roditelja, velikog broja dece i svih nastavnika Kosovskog Pomoravlja, poslacnici koalicije Povratak, direktori osnovnih i srednjih skola procenili su da je bezbednost boravka dece u skoli i na putu do skole u ovom trenutku znatno pogorsana. Obracali smo se KFOR u I UNMIK policiji da obezbedi cuvanje skolskih zgrada i pratnju skolskih autobusa. Do sada nam niko nije izasao u susret.

Zahtevamo od UNMIK-a I KFOR-a da sprece buducu tragediju, da obezbede skole i skolske autobuse i da sprece buduce tragedije.

Roditelji, nastavnici i ucenici, clanovi koalicije Povratak.

Sadrzaj


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service