3. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 03-03-03 b

SADRZAJ:

ITALIJANSKI SENATOR DJOVANI RUSO SPENA APELUJE NA MINISTARSTVO ODBRANE DA SNAGE KFORA I DALJE OSTANU RASPOREDJENE OKO MANASTIRA DECANI

GENERAL FABIO MINI POTVRDJUJE DA ITALIJANSKE SNAGE OKO MANASTIRA DECANI I DALJE OSTAJU STACIONIRANE U BAZI IZNAD MANASTIRA

OSKRNAVLJENA PRAVOSLAVNA KAPELA U SELU ZUPCE KOD ZUBIN POTOKA


ITALIJANSKI SENATOR APELUJE NA MINISTARSTVO ODBRANE DA ITALIJANSKE SNAGE KFORA I DALJE OSTANU STACIONIRANE OKO MANASTIRA DECANI
Sen. Spena: U pitanju je buducnost tog podrucja, koje je stradalo i zbog nase odgovornosti, u pitanju su vrednosti multietnicnosti i verske tolerancije.

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
3. mart, 2003

Italijanski dnevnik Il' Manifesto na cetvrtoj strani danasnjeg izdanja objavljuje u celosti pismo italijanskog senatora Djovanija Rusa Spena (Giovanni Russo Spena), poslanika iz Palerma sa Sicilije, koji se javno obraca podsekretaru ministarstva odbrane Djovaniju Berseliju, koji sutra treba da dodje na Kosovo i Metohiju i ucestvuje u vojnoj paradi KFOR-a na pristinskom aerodromu.

U svom pismu senator Ruso Spena porucuje Berseliju da se danas "sve vise ljudi utrkuje da idu na Kosovo, mozda zbog cutanja kojim je obavijena tragedija novog etnickog ciscenja koje se odvija u trogodisnjem posleratnom periodu'. Senator Spena porucuje podsekretaru za odbranu "da bi bilo bolje da proviri i iza bodljikave zice i krene malo prema Decanima i vidi 'pravo' Kosovo, a ne samo ono sluzbeno o kome se prica na sav glas'

"Iitalijanski vojnici nece da napuste manastir, iako je (Berseli) spomenuo samo jednu cetu koja ce nastaviti da vrsi svoje duznosti na obezbedjenu manastira", kaze se dalje u pismu. "Ali cak i mi, iako se manje razumemo u vojne stvari, znamo da se jedan puk, ili Borbena grupa SAURO, koja je tamo bazirana vec tri godine, sastoji od nekoliko ceta. Onda, sta ce biti sa ostalima? Da li ce ostati u Decanima ili ce se, kako je nagovestio casopis “30 dana” (30 giorni), premestiti u novu bazu "Kamp Italija", a brdasce u blizini manastira ostaviti brojnim zlonamernicima koji su vec dosada razarali srpsko kulturno naslijedje?", pita se ugledni senator.

"I da li ce ta ceta za zastitu manastira ostati u Decanima ili ce, sto je verovatnije, dolaziti iz Peci, da bi na smenu obezbedjivala simbolican i sasvim nedovoljan kontrolni punkt? Ko ce uostalom da obezbjedjuje hiljade i hiljade srpskih povratnika u podrucju Decana, a oni se, pre ili kasnije, moraju vratiti, kao sto UN obecava? Previse je pitanja koji cine prosto nezamislivim odlazak nasih vojnika iz Decana, posebno nakon stete nacinjene u "humanitarnom” ratu", upozorava senator Ruso Spena u svom pismu podsekretaru ministarstva odbrane Italije.

"Ministarstvo odbrane, koje je na ivici novoga rata, mora da razjasni, a nadamo se da ce Berseli to videti i sopstvenim ocima, jer je poslednji put tamo bio prije godinu dana, kada su jos postojali neki  manastiri kojih vise nema", kaze se dalje u pismu.

"Nije to pristrasna bitka. U pitanju je buducnost tog podrucja, koje je stradalo i zbog nase odgovornosti, u pitanju su vrednosti multietnicnosti i verske tolerancije. Ocekujemo jasne odgovore, jer je u poslednje tri godine razruseno vise od sto pravoslavnih crkava i manastira, hiljade je zrtava novog etnickog terora, a sve na mestu koje obezbjedjuju snage KFOR-a i NATO saveza, koje su prisutne tamo u skladu sa mirovnim sporazumom. Berseli ce, nakon parade, morati da razmisli i o ozbiljnijim stvarima", kaze na kraju svog pisma senator Djovani Ruso Spena.

Sadrzaj


GENERAL FABIO MINI POTVRDJUJE DA ITALIJANSKE SNAGE OKO MANASTIRA DECANI I DALJE OSTAJU STACIONIRANE U BAZI IZNAD MANASTIRA
Gen. Mini potvrdio da Borbena grupa SAURO koja obezbedjuje manastir Decane nece biti dislocirana

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 3. mart 2003.

Komandant snaga KFOR-a, italijanski general Fabio Mini, koji je jucer posetio manastir Visoki Decani, potvrdio je monasima manastira da borbena grupa SAURO, koja obezbedjuje manastir Decane nece biti dislocirana, kako je to bilo planirano za vreme manadata njegovog predhodnika francuskog generala Valentena. "Za vreme mog mandata Borbena grupa SAURO nece otici", rekao je general Mini.

Cvrstu resenost KFOR-a da i dalje aktivno stite manastir Decane i druge verske objekte na ovim prostorima izrazio je i komandant Brigade jugoistok sa sedistem u Prizrenu nemacki general Markus Bentler, koji je manastir Decane posetio u subotu zajedno sa vrhovnim komandantom nemackih oruzanih snaga generalom Guderijem.

Zastita kulturno-istorijskih spomenika ostaje nas prioritet istakli su visoki predstavnici KFOR-a.

Sadrzaj


OSKRNAVLJENA PRAVOSLAVNA KAPELA U SELU ZUPCE KOD ZUBIN POTOKA
UNMIK policija u svom najnovijem izvestaju potvrdjuje da su prema svedocanstvu ocevica nepoznati napadaci porazbijali i razbacali ikone u crkvi

Sadrzaj

ERPKIM Info-sluzba
Gracanica, 3 mart, 2003

U danasnjem izvestaju UNMIK policije kaze se da je 28. februara jedan muskarac potvrdio policiji da su nepoznata lica provalila u srpsku pravoslavnu kapelu u selu Zupce, opstina Zubin Potok, i oskrnavili ovaj verski objekat. Napadaci su prema svedocenju ocevica razbacali i polomili ikone u hramu.

Kapela, povrsine 20tak m2, sagradjena je 1938 godine na mestu starije sredjovekovne crkve, u blizini pravoslavnog groblja.

Selo Zupce je najistocnije srpsko selo u okolini Zubin Potoka koje granici sa atarima albanskih sela Cabra i Kosutovo. U poslednjih tri godine na ovom prostoru zabelezeno je nekoliko incidenata, a 2000. godine lokalni Srbi su trazili postavljanje kontrolnog punkta KFOR-a nakon sto su Albanci zapalili jednu srpsku kucu u rubnom delu sela Zupce.

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko metohijska osudjuje ovaj najnoviji vandalski napad i trazi od policije UNMIK-a da pronadje pocinioce.


Prilog:
Kratak izvestaj iz dnevnog raporta UNMIK policije za 3. mart 2003

CRIMINAL DAMAGE
Zupce village, Zubin Potok - 28/02 - time unspecified. A male reported that unknown suspects broke into and vandalized a church, throwing and breaking icons.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service