3. mart 2003

Info-bilten ERP KIM 03-03-03

SADRZAJ:

EPARHIJA RASKO-PRIZRENSKA i SNV KIM NAJOSTRIJE OSUDJUJU SINOCNJI NAPAD NA POLICIJSKU STANICU UNMIKA U SEV. MITROVICI

Ekskluzivno za ERP KIM Info-sluzbu govori Dr. Rada Trajkovic:
UNMIK-OVA POLITIKA DVOSTRUKIH STANDARDA SAMO POGORSAVA SITUACIJU NA KOSOVU I METOHIJI

Saopstenje SNV KIM povodom izjave direktora departmana za demokratizaciju pri misiji OSCE na Kosovu i Metohiji, Fridhelma Frisenslagera:
AUSTRIJSKI DIPLOMATA SVOJIM NESMOTRENIM IZJAVAMA DISKREDITUJE MISIJU OSCE-A NA KOSOVU I METOHIJI


ERP KIM I SNV KIM NAJOSTRIJE OSUDJUJU SINOCNJI BOMBASKI NAPAD NA STANICU UNMIK POLICIJE U SEV. MITROVICI
Nasilje nije nacin za resavanje nicijih problema i nanosi stetu procesu stabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji

Sadrzaj

ERP KIM Info-sluzba
03. mart, 2003

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska i SNV KIM najostrije osudjuju sinocnji bombaski napad na stanicu UNMIK politicje u Severnoj Mitrovici. Ovaj napad u kome je osteceno nekoliko vozila UNMIK-a i pricinjena materijalna steta usmeren je protiv procesa stabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji i interesa svih gradjana Kosovske Mitrovice.

ERP KIM i SNV KIM pozivaju stanovnike Severne Mitrovice da pomognu policiji UNMIK-a u istrazi kako bi se vinovnici napada sto pre otkrili i priveli pred lice zakona.

Nasilje, bez obzira sa cije strane dolazilo, apsolutno je neprihvatljivo i medjunarodna zajednica i svi gradjani Kosova i Metohije moraju mu se najodlucnije suprotstaviti.

Sadrzaj


UNMIKOVA POLITIKA DVOSTRUKIH STANDARDA SAMO POGORSAVA SITUACIJU NA KOSOVU I METOHIJI
Rada Trajkovic - Tolerisuci albansku deklaraciju o nezavisnosti Kosova, i istovremeno optuzujuci Srbe koji podrzavaju suverenitet Srbije, Stajner i neki medjunarodni krugovi samo otkrivaju svoje prave ciljeve u juznoj srpskoj Pokrajini.

Sadrzaj
 

ERP KIM Info-sluzba
3. mart, 2003

'Tolerisuci albansku deklaraciju o nezavisnosti Kosova, i istovremeno optuzujuci Srbe koji podrzavaju suverenitet Srbije, Stajner i neki medjunarodni krugovi samo otkrivaju svoje prave ciljeve u juznoj srpskoj Pokrajini.'izjavila je danas Dr. Rada Trajkovic informativnoj sluzbi ERP KIM.

Ona je istakla da: 'je Stajner imao obavezu da kao sef UNMIK-a odmah odbaci deklaraciju kosovskih Albanaca koja otvoreno krsi Rezoluciju SB UN 1244 i Ustavni okvir i tako spreci ovaj razvoj dogadjaja. Nazalost, na jedan sasvim nediplomatski nacin on je stvorio politicki zamrsenu situaciju i pokazao svoja otvoreno pro-albanska osecanja'. 

'Kao da mu to nije bilo dovoljno, nastavlja Rada Trajkovic, Stajner je odigrao novi pozorisni komad sa albanskim politickim liderima i izdao sa njima novu deklaraciju o multietnicnosti. Ova deklaracija je sasvim suprotna stvarnosti koju su kosovski Albanci stvorili pod vlascu UNMIK-a u poslednje tri godine. Zato je ovaj Stajnerov najnoviji politicki marketing  pokusaj da se opravda neuspeh UNMIK-a i medjunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji.

Razocaravajuce je sto Stajner i neki strani diplomati (posebno americki) pokusavaju na sve moguce nacine da stvaranje nove etnicke albanske drzave na Kosovu i Metohiji predstave kao multietnicki projekat, dok istovremeno odlucno odbacuju svaki srpski pokusaj da obezbede svoj opstanak i etiketiraju ga kao put ka monoetnicnosti. Realnost na terenu je sasvim drugacija, jer su upravo Albanci ti koji stvaraju etnicki cisto drustvo na Kosovu i Metohiji, dok Srbi zele da Pokrajina ostane deo Srbije, koja je jos najmultietnickija drzava na Balkanu. Kosovskim Srbima je dosta lazne multietnicnosti u kojoj su institucije potpale pod monopol samo jednog naroda i u kojoj sloboda zavisi od necijeg nacionalonog  i verskog porekla, ili jezika', rekla je Dr. Trajkovic u svojoj izjavi.

Ona je takodje naglasila da 'u centralnim pokrajinskim institucijama radi samo 5% Srba dok je na lokalnom, opstinskom nivou situacija jos gora i samo 1% zaposlenih su Srbi. Ovo nisu istinske multietnicke institucije vec jeftine pozorisne kulise koje skrivaju drustvo zasnovano na netoleranciji i etnickoj represiji.

SNV KIM i SNV Severnog Kosova ce pazljivo pratiti razvoj dogadjaja na terenu i preduzimace sve potrebne mere da se na svaki nacin spreci kretanje Pokrajine u pravcu nezavisnosti. Jedna stvar je sigurna, nakon najnovijih poteza sefa UNMIK-a i albanskih lidera Srbi su jos jedan korak dalje od ucesca u institucijama u kojima ne mogu da pronadju svoje dugorocne interese, zakljucila je Rada Trajkovic.

Sadrzaj


AUSTRIJSKI DIPLOMATA SVOJIM NESMOTRENIM IZJAVAMA DISKREDITUJE MISIJU OSCE NA KOSOVU I METOHIJI
ERP KIM info service subarticle

Sadrzaj

ERP KIM info-sluzba
Gracanica, 3 mart, 2003

SAOPSTENJE ZA JAVNOST SNV KIM


U svojoj jucerasnjoj izjavi direktor departmana za demokratizaciju pri misiji OSCE-a na Kosovu i Metohiji, austrijski diplomata Fridhelm Frisenslager (Friedhelm Frischenschlager) ozbiljno je prekoracio svoja ovlastenja i javno podrzao ideju nezavisnog Kosova, uprkos mandatu misije UN i OSCE-a u juznoj srpskoj pokrajini. Pohvalama izrecenim nedavnoj albanskoj deklaraciji o nezavisnosti Frisenslager se pridruzio horu onih diplomata na Kosovu i Metohiji koji ovih dana zbacuju svoje maske i nastavljaju da otvoreno miniraju sprovodjenje Rezolucije 1244, zloupotrebljavajuci medjunarodne institucije koje bi trebalo da predstavljaju na posten i nepristrasan nacin.

Umesto da pokusa da zauzme konstruktivniji pristup, OSCE-ov posmatrac u Parlamentu Kosova i Metohije pozurio je da osudi srpske poslanike koji su napustili Parlamnt 27. februara u znak protesta zbog zloupotrebe institucija u svrhu nacionalistickih i secesionistickih ciljeva. U svojoj izjavi Frisenslager nastavlja sa pohvalama nepostojecoj demokratiji na Kosovu i Metohiji, ne pominjuci dela nasilja, anti-hriscanski vandalizam i svakodnevna krsenja ljudskih prava.

Gospodin Frisenslager, koji poziva Srbe da se identifikuju sa Kosovom, zaboravlja da Rezolucija SB UN 1244 ne proglasava nezavisno Kosovo, vec afirmise suverenitet Srbije i Crne Gore nad Pokrajinom. Bilo bi zato mnogo ispravnije da je zatrazio od kosovskih Albanaca da postuju Rezoluciju i pokusaju da se identifikuju sa drzavom kojoj zvanicno pripadaju. Uopste nije realno ocekivati da Srbi gledaju u Pristinu vise nego u Beograd u atmosferi u kojoj ta ista Pristina uporno krsi ljudska prava srpske zajednice i radi na secesiji Pokrajine kako bi se karte Balkana ponovo iscrtale po albansom etnickom ukusu.

Zato, sto vise Albanci budu govorili o nezavisnosti, veze izmedju delova Pokrajine naseljenih Srbima i ostalog dela Srbije bice neizbezno sve jace, i u emotivnom i u institucionalnom pogledu. Gospodin Frisenslager morace najpre da vise poradi na ukidanju Rezolucije UN kako bi mogao da spreci Srbe koji imaju puna legitimna prava da traze slobodu i bolji zivot u sopstvenoj drzavi.

Sadrzaj


FRISENSLAGER: SRBI TREBA DA SE IDENTIFIKUJU SA KOSOVOM

Beta, 2. mart 2003

Pristina -- Visoki zvaničnik OEBS-a na Kosovu Fridrih Frisenslager rekao je u nedelju da u Pokrajini neće biti napretka u medjuetničkim odnosima sve dok se tamosnji Srbi ne uklope i ne identifikuju sa Kosovom. Bivsi ministar odbrane i poslanik u austrijskom i evropskom parlamentu naveo je u intervjuu pristinskom listu "Koha ditore" da "sve dok se ne uspostavi koncept za Kosovo kao jedinstveni entitet, neće biti napretka ni za jednu stranu". On smatra da je Skupstina Kosova zrelo sacinila dve deklaracije na poslednjoj sednici, a da su i demonstranti na ulicama "diciplinom dokazali da demokratija na Kosovu napreduje".


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
http://www.kosovo.net/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service