2. juli 2003

Info-bilten ERP KIM 02-07-03

St Apostle Mark - Vandalized by UCK

St Sava's Icon Desecrated by UCK terrorists

Mnoge svetinje na Kosovu i Metohiji
jos nose tragove OVK ciji pripadnici danas nose uniforme
Kosovskog zastitnog korpusa

PALIKUCE NE MOGU DA BUDU VATROGASCI
Saopstenje Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske povodom predloga kosovskog premijera Bajrama Redzepija da se zastita manastira i crkava u Pokrajini prepusti Kosovskom zastitnom korpusu


Srpska pravoslavna Eparhija Rasko-prizrenska
i kosovsko-metohijska

SAOPSTENJE ZA STAMPU

GRACANICA
02. JULI 2003

Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska najostrije se protivi predlogu kosovskog premijera Bajrama Redzepija da KFOR zastitu ugrozenih srpskih pravoslavnih manastira i crkava u Pokrajini prepusti Kosovskom zastitnom korpusu.

Ovaj predlog predstavlja akt licemerja bez presedana zbog toga sto su nakon juna 1999. godine upravo bivsi pripadnici OVK, koji danas vecinom cine KZK, porusili ili tesko ostetili preko 100 pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. Veliki broj clanova KZK je direktno ucestvovao u progonu, mucenju i ubijanju srpskih i ne-albanskih civila nakon rata, o cemu svedoce vec podignute optuznice protiv nekoliko vodecih licnosti KZK. Premijer Redzepi je ovaj predlog, prema pisanju pristinskog lista Koha Ditore, direktno saopstio Lordu Robertsonu prilikom nedavne posete visoke delegacije Severnoatlantskog saveta Pristini, bez ikakve prethodne konsultacije sa predstavnicima SPC i Koalicije Povratak.

Ovaj Redzepijev predlog predstavlja pokusaj da se po svaku cenu KZK-u dodeli uloga oruzane formacije, iako je sam Lord Robertson u Pristini izjavio da KZK ne moze da se bavi bezbednosnim poslovima niti moze da evoluira u bilo kakvu "vojsku Kosova". Ovaj predlog je takodje u suprotnosti sa Rezolucijom SB UN 1244 koja zastitu verskih i kulturno-istorijskih srpskih spomenika stavlja direktno u nadleznost "personala SRJ (SCG)" (Aneks 2, tacka 6)

Po misljenju Eparhije rasko-prizrenske poslove obezbedjivanja ugrozenih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji do stabilizacije politicko-bezbednosne situacije mogu da obavljaju kao i do sada samo pripadnici KFOR-a. Jedina alternativa vojnicima KFOR-a mogu da budu bezbednosne snage SCG, u skladu sa Rezolucijom 1244. Eparhija rasko-prizrenska je takodje protiv ucesca Kosovske policije (KPS) u poslovima zastite pravoslavnih svetinja zbog opsteg nepoverenja srpskog stanovnistva prema ovoj ustanovi u kojoj veliki broj albanskih clanova cine bivsi pripadnici OVK.

Nakon varvarskog rusenja i pljackanja preko stotinu pravoslavnih hriscanskih bogomolja, skrnavljenja desetina pravoslavnih grobalja i etnickog terora koji se kontinuirano sprovodi nad srpskom zajednicom i Crkvom u toku poslednje cetiri godine Kosovski Albanci nemaju moralno pravo da zahtevaju da vredni srspki spomenici kulture budu u bilo kakvoj nadleznosti albanskih institucija na Kosovu i Metohiji. Ovo se pogotovo odnosi na Kosovski zastitni korpus, koji zbog korupcije, ucesca njegovih clanova u teroristickim akcijama ANA-e i drugih nelegalnih aktivnosti predstavlja opasan recidiv proslosti i ozbiljan faktor nestabilnosti na ovim prostorima.

Povodom pomenutog i apsolutno neprihvatljivog predloga Bajrama Redzepija, kao i ozbiljne zabrinutosti SPC da ce se najavljeno smanjenje snaga KFOR-a negativno odraziti na bezbednost ugrozenih svetinja i srpske zajednice u celini, Episkop Artemije ce se direktno pismenim putem obratiti Lordu Robertsonu i rukovodstvu NATO saveza.


Info-sluzba ERP KIM je zvanicna informativna sluzba Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko-metohijske i radi s blagoslovom Njegovog Preosvestenstva Episkopa Artemija.
Nasa informativna sluzba donosi vesti sa Kosova i Metohije sa posebnim osvrtom na zivot Srpske Pravoslavne Crkve i srpske zajednice na prostorima pokrajine Kosova i Metohije i Raske oblasti. Info-sluzba ERP KIM izdaje redovne biltene na srpskom i engleskom jeziku. Pregled najnovijih novinskih clanaka vezanih za situaciju na Kosovu i Metohiji moze se naci na nasoj strani: Kosovo Daily News (KDN) News List . Info sluzba ERP KIM takodje saradjuje sa  www.serbian-translation.com

Stavovi u novinskim clancima i tekstovima koji nisu zvanicna saopstenja ili vesti IS ERP KIM pripadaju agencijama od kojih su tekstovi preuzeti i nisu neophodno stavovi Srpske Pravoslavne Eparhije rasko-prizrenske i kosovsko metohijske.

Ukoliko vise ne zelite da primate biltene ERP KIM ili zelite da posaljete neki komentar pisite redakciji Info-sluzbe ERP KIM na:
erpkim@kosovo.net

Nase informativne biltene mozete naci i na Web strani Info-sluzbe ERP KIM:
/erpkiminfo.html


Dodatne informacije o radu Eparhije rasko-prizrenske i zivotu kosovsko-metohijskih Srba dostupne su na zvanicnoj prezentaciji Eparhije: http://www.kosovo.net

Copyright 2003, ERP KIM Info-Service